Hoe hoog?

Een veelgestelde vraag: hoe hoog is de tv-toren in Goes?

Kort antwoord: 137 meter hoog.

Lang antwoord: Hoe hoog de Goese tv-toren is lijkt een makkelijk te beantwoorden vraag, maar dat is niet zo. Toen de toren in 1957 in gebruik werd genomen was ‘ie 128 meter hoog. Via de tv-antennes op de top werd het enige tv-programma van het land uitgezonden. Toen Nederland 2 erbij kwam in 1964 werden er nieuwe antennes geïnstalleerd. De toren groeide met zo’n vijftien meter. Vanaf dat moment is de toren voorzien van een rood-witte top.

De oude rood-witte top van de tv-toren.

Als Nederland 3 wordt ingesteld blijkt dat in Goes de antennecapaciteit te laag is. Daarom wordt in 1987 de gehele rood-witte top vervangen, zodat Nederland 3 bij de start in 1988 gelijk goed te ontvangen is. Er komt een nieuwe top op de mast met als hoogste punt 153 meter… zeggen ingewijden, en het staat ook in enkele documenten. Echter: kennelijk is er verwarring, want in andere documenten staat dat de top na 1988 148 meter hoog is, en zelfs is 143 meter gelezen.

Documenten
Om aan alle onduidelijkheid een einde te maken zou de toren opnieuw gemeten moeten worden. Tot dat is gebeurd moeten we de versie van de zenderbeheerder maar aanhouden. Op een tekening van Nozema Services, bijgewerkt in 2005, staat het getal 148 meter. Nozema Services is tegenwoordig onderdeel van KPN, en in de berichten over de aftopping van de toren in 2007 spreekt KPN ook over 148 meter.

Op 22 en 23 februari 2007 wordt de oude analoge antennebuis vervangen door een digitale nieuwe. De nieuwe is elf meter korter. Na de aftopping is de hoogte van de tv-toren dan ook 137 meter. Tot het tegendeel is bewezen.